Voorbeeld les kaardenbol aquarelleren met zout

Voorbeeld les Kaardenbol aquarelleren met zout.

7-1-2021

Voor dit les idee combineren we aquarelleren met zout en het tekenen naar de natuur. Je kunt de les ook in gedeelten uitvoeren. Bijvoorbeeld alleen de planten tekenen of alleen aquarelleren met zout oefenen. Het aquarelpapier moet opgespannen zijn, anders gaat het kreuken. In deze voorbeelden heb ik voor de voorgrond gedroogde planten nagetekend. Iedere plant of bloem is mogelijk.
De achtergrond: aquarelleren met zout:

kaardenbol

Dit is wat je nodig hebt:

  1. Opgespannen aquarelpapier liefst 300 grams
  2. Aquarelverf
  3. Zout
  4. Schilders benodigdheden
  5. Sponsje, keukenpapier
Kaardenbol 1

Kies enkele kleuren aquarelverf die mooi bij elkaar passen. Probeer even uit hoe de kleuren onderling mengen, want de kleuren lopen soms in elkaar over. Voor deze techniek moet je de aquarelverf zeker verdunnen, maar in hele lichte verfmengsels heeft het zout niet zo veel effect.

Kaardenbol 2

Maak het aquarelpapier een beetje vochtig, schilder een wolkige verfvlek. Bestrooi de verf als ze nog nat is met zout. In het voorbeeld hierboven is veel zout in de rode verf gestrooid. Hieronder zie je uitvergroot het effect van enkele korrels zout in een mengsel van kobalt blauw, gele oker en crimson rood. Is de verf nog te nat dan zijn de zoutkorrels te snel verzadigd. Is de verf al droog dan werkt het zout niet meer. Je kunt dan wel een nieuwe laag verf aanbrengen. Blijf kleurvlekken en zout opbrengen tot het aquarelpapier vol kleur is en laat deze “achtergrond” goed drogen.

Kaardenbol 3

Dit najaar had ik deze kaardenbollen al geplukt in het Lage Bergse bos. Gedroogde exemplaren kan ik goed bekijken en schetsen. Onderaan iedere ovale stekelbol zit een rozet van smalle gedroogde blaadjes. Op deze foto lijkt de stekelbol helemaal bruin, bij ander licht zijn de stekels licht en zijn juist de ruimtes tussen de stekels ( in de bol) erg donker. De natuur heeft de stekels prachtig spiraalsgewijs geordend. Gelukkig hoeven we alleen de suggestie te tekenen.

Kaardenbol 4

Ondertussen is de achtergrond goed droog. Wrijf voorzichtig het zout van de aquarel en teken met dunne potlood lijnen de plant. (alleen de grondvormen) Bedek eventueel gedeelten die je uit wilt sparen ( licht wilt laten) met masker vloeistof. Laat de maskervloeistof goed drogen voordat de plant uitgewerkt wordt. Voor dit voorbeeld heb ik de kaardenbol uitgewerkt met een mengsel van paars en

Kaardenbol 5

Ondertussen is de achtergrond goed droog. Wrijf voorzichtig het zout van de aquarel en teken met dunne potlood lijnen de plant. (alleen de grondvormen) Bedek eventueel gedeelten die je uit wilt sparen ( licht wilt laten) met masker vloeistof. Laat de maskervloeistof goed drogen voordat de plant uitgewerkt wordt. Voor dit voorbeeld heb ik de kaardenbol uitgewerkt met een mengsel van paars en geel. ( beide kleuren zitten ook in de achtergrond). Ik had de bollen ook kunnen tekenen met inkt.

 tussenstap kaardenbollen aquarelleren Kaardenbollen, impressie met aquarelverf en zout.

Aquarel van schermbloemen met maskervloeistof en zout.

Met dezelfde technieken heb ik een vrije impressie van gedroogde schermbloemen gemaakt. Bij deze uitwerking heb ik de bloemen eerst met een saté prikker en maskervloeistof op aquarelpapier getekend.

 tussenstap kaardenbollen aquarelleren

Daarna is de achtergrond met aquarel en zout gemaakt.

 tussenstap kaardenbollen aquarelleren

Na drogen is de maskervloeistof voorzichtig weggehaald. Wacht daar niet te lang mee, anders scheurt het papier omdat de vloeistof steeds meer aan het papier hecht.

 tussenstap kaardenbollen aquarelleren

Tenslotte heb ik de bloemen nog wat ingekleurd met aquarelverf.

 tussenstap kaardenbollen aquarelleren

Veel plezier bij het tekenen en aquarelleren!

Meer cursussen

Lees meer

Contact

Contact

Een origineel kaartje kopen?

Marieke maakt van haar schilderijen foto kaarten. Een kaartje met een veertje. De kaarten zijn te koop per set van 3 of 5 kaarten naar keuze. Lees meer